Rozsypne
A literary virtual reality production by Studio ZZZAP based on a non-fiction work by Dutch-Ukrainian author Lisa Weeda about the MH17 plane crash in 2014.
ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling, gebaseerd op een werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda. In ROZSYPNE brengt Studio ZZZAP je terug naar de zomer van 2014, het moment waarop het gewapende conflict stevig op gang kwam. Je stapt de wereld van de oude Nina binnen. Zij probeert zo goed en kwaad als het gaat haar dagelijks leven op de rit te houden. Nina vraagt je een moment mee te draaien in haar huishouden, aan de vooravond van de MH17-crash.
Het dorp Rozsypne is de plek waar Nina opgroeide, naar school ging, verliefd werd en haar eigen huis bouwde. Ze kent alle mensen uit het dorp, heeft haar dagelijkse route naar de lokale supermarkt en thuis zorgt ze voor de gewassen in haar tuin. ROZSYPNE is een literaire non-fictievertelling en is gebaseerd op INDEXEN VOOR VERWIJTBAARHEID (De Revisor, 2016): een kort werk van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda die in 2016 een van de deelnemers was aan de schrijfresidentie van deBuren. Haar werk is een reactie op de soms eenzijdige, Westers georiënteerde verslaggeving rondom de MH17-crash en de huidige situatie in Oost-Oekraïne, waar vrij weinig aandacht voor is in Europa.
Voor de realisatie van ROZSYPNE werkte Studio ZZZAP samen met jonge Oekraïners, die het land als geen ander kennen. Het team reisde begin 2018 af naar het platteland rondom Kiev, waar zij de leefomgeving van lokale bewoners vastlegden en digitaal in kaart brachten. Het team gebruikte daarnaast materiaal van familieleden van Weeda, die in het oorlogsgebied wonen, en deed uitgebreid achtergrond- en beeldonderzoek. Tijdens de research ontdekten de makers ook dat de naam van het dorp Rozsypne in het Oekraïens verstrooid betekent; een vertaling die op meerdere niveaus van grote betekenis is in het verhaal.
De vier makers van Studio ZZZAP delen het sterke geloof en ervaring in cross-overproducties, waarin het verhaal centraal staat. Daarvoor zetten zij hun uiteenlopende expertises in. Voor de uiteindelijke installatie werkten zij met photogrammetry, motion capture en 3D sound design. ROZSYPNE kenmerkt zich als virtual reality-installatie door de ruimtelijke vorm: als deelnemer beweeg je vrij op een oppervlak van vier bij drie meter en kan je soms interageren met fysieke objecten. Het verhaal ontvouwt zich langzaam om je heen.