Een hele echte

Creative Work
Year: 
2019
Language: 
Record Status: 
Tags: 
Description (in English): 

'Een hele echte' is a story told through emails that readers receive in the course of 14 days. In the story, Helen is looking online for a new bass gitar. She stumbles upon Tarak, who is not a real person, but an artificial intelligence entity. Helen experiences the enormous influence of her live on the internet, which is completely taken over by Tarak.

Contributors note: 

Zo'n coole basgitaar als ze Kim Gordon van Sonic Youth zag bespelen in een oude videoclip, die wil Helen als ze eindelijk weer muziek gaat maken. Online loopt ze Tarak tegen het lijf die virtuoos kan zoeken en haar leidt naar de overtreffende trap van de BC Rich Mockingbird Bass, namelijk het exemplaar waarop Kim Gordon speelt in die clip. De Echte!

Wie zich aanmeldt volgt veertien dagen het avontuur dat Helen meesleurt tot op louche nachtelijke parkeerplaatsen achter een winkelcentrum in Sydney AustraliĆ«. Tarak blijkt geen mens maar een vorm van kunstmatige intelligentie. Dat is interessant en erg handig. Tot Helen ervaart hoe de enorme invloed van het internet op haar dagelijks leven in handen valt van een wezen dat zich aan geen enkele menselijke beperking of overweging houdt. Spookachtig en vervreemdend, is zacht uitgedrukt, wat er dan gebeurt. Vragen over wat een intentie, wat contact, begrip en menselijke authenticiteit zijn als we met AI omgaan dringen zich op. En wat bezielt Tarak?

De basis van het vervolgverhaal is een tekst bestaande uit emails die Helen aan de lezer stuurt. Maar de omgeving waarin die tekst verschijnt is verrijkt met real-time berichten uit newsfeeds, weer-apps, en losse chatberichten van Tarak, die zich aanpassen bij de locatie en het tijdstip waarop Helen zich in het verhaal bevindt, en bij de locatie van de lezer. De digitale alledaagse werkelijkheid van Helen en lezer is het decor waarin het vervolgverhaal zich afspeelt.

Research Collection that references this work:

Screen shots: 
Image of a woman sat on a bed, staring out a window, with explanatory text on the work below.
The permanent URL of this page: 
Record posted by: 
David Peeters